Muu tarjonta: Jurttateatteri | Sanataide

Talvisodan kirjeet
Nukketeatteriesitys
(Yli 12 vuotiaille)

 

kiertävä nukketeatteri

 

Tarina perustuu tositapahtumiin. Isoäiti Olympiada (Abika) Kokova kirjoitti päiväkirjassaan kuinka hän odotti miestään Mikhail (Misha) Kokovia kotiin Suomen Talvisodasta. Mies oli lähetetty Suomeen sotimaan 1939. Mikhail Kokov oli syntyisin Neuvostoliiton Hakassian osavaltiosta – Siperiasta. Näytelmä koskettaa eri- ikäisiä ihmisiä ja perheitä monessa sukupolvessa, koska muistelmat kertovat isoisiemme ajasta ja kirjoittaja on pojan poika, joka kohtalon antamien sattumien kautta asuu Suomessa. Näytelmä avaa erilaisen näkökulman talvisotaan ja auttaa meitä yksilöllisen elämäntarinan kautta ymmärtämään jonkun äidin kohtaloa ja tuntemuksia ja miten hänen elämänsä jossakin kaukana kietoutuu meidän historiaamme.

Tapahtumien taustaa

Mikhail Kokov kävi armeijan vuosina 1936 -38 Habarovskin alueella, tuli takaisin Hakassiaan, opiskeli Filosofian laitoksella opettajaksi 1939. Heti valmistuttuaan hän sai käskyn lähteä sotaan Suomea vastaan, vaikka hänellä oli juuri syntynyt esikoinen ja hän kärsi munuais-sairauksesta.

Lähetettyjen tehtävänä propagandan mukaan oli pelastaa Suomi valkoiselta armeijalta. Tuohon aikaan eteläisessä Siperiassa tuskin edes tiedettiin missä päin Suomi sijaitsi. Isoäidin päiväkirja kertoo siitä, miten hän odotti miestään ja kasvatti lastaan. Kotiin jääneille oli näytetty elokuva Suomesta elokuvateatterissa. Siinä kerrottiin, kuinka Suomessa on kylmä ja kuinka valkoiset tappavat punaisia. Elokuvat olivat vanhoja, ehkä n.1920 luvulta. Isoäiti kirjoittaa kuinka hän itki, kun Suomeen lähetettiin aina uusia kuorma-autollisia sotilaita. Suurin osa heistä oli hakasseja – Hakassian alkuperäiskansalaisia. Isoisä palasi takaisin sodan loputtua. Hänellä oli mukanaan näytelmän käsikirjoitus (Akun), jota hän kirjoitti koko ajan. Mikhail kirjoitti sen loppuun kotiin palattuaan. Hän oli jo tunnettu paikallinen runoilija ja kirjailija. Näytelmä esitettiin Hakassian autonomisen tasavallan 10- vuotisjuhlassa ja siitä syntyi Hakassian ammattiteatteri, josta tuli sittemmin Kansallisteatteri.

Isoisän munuais-sairaus oli sodan aikana pahentunut ja hän kuoli kuukauden kuluttua ensi-illasta. Hänen syntymästään on tasan 100 vuotta.
Talvisodan syttymisestä on vuonna 2014 kulunut 75 vuotta.

Esityksen kesto 50min.
Kohderyhmä aikuiset ja yli 12 vuotiaat

Ohjaus ja käsikirjoitus:
Karim Tsarkov


Suomennos:
Sari Tirkkonen


Nukkien päät:
Islam Mataev


Kuvanveistäjä:
Pietarin Taide Akatemia 1994


Nuket:
Rannveig Steinthórsdóttir


Kuvataiteilija:
Islannin käsi- ja taideteollisuusakatemia 1991-1995


Musiikin sovitus, toteutus ja äänet:
Kiureli Sammallahti


Musiikin maisteri:
Sibelius-Akatemia 2010


Roolien äänet:
Sari Tirkkonen
Karim Tsarkov
Mikko Pitkäniemi


Teemat sellolle:
Mikhail Kokovin näytelmästä Akun

Naamioita

Misha, Abika ja Elsa vauva

Käsiteatteria

Mannerheimin linja

Varjonukkeja

Suomalainen ja venäläinen sotilas

Kuvaaja: Tagir Tsarkov

Lehdistä poimittua:


”Historiaa ja persoonallisia nukkeja”
”Tapahtumia kuvataan melko runsaalla esineistöllä, jossa on persoonallinen käsityön jälki. Tsarkovin ja Sari Tirkkosen nukettamat objektit ovat pääasiassa kepeillä liikuteltavia n.40 cm korkeita hahmoja. Nukeilla on kauniit yksilölliset kasvot ja eloisasti liikkuvat kädet. Nukkejen asut ovat tyyliltään realistisia ja tuovat hyvin esiin niin historiallista aikakautta kuin yhteiskunnallista asemaa.”
(Turun Sanomat 14.12.2014)

”Siperialainen näkökulma talvisotaan”
”Näytelmässä kerrotaan koskettavista ihmiskohtaloista, puna-armeijan hyökkäyksestä, Stalinin ja Mannerheimin mittelöistä sekä kohtauksista rintamalla.”
(Turun Sanomat 12.12.2014)


 

Leirikatu 15 A, 20360 TURKU - Puh. 040 765 9067

emailFacebook

<