Ohjelmistossa nyt

Tilattavia esityksiä erilaisiin tilaisuuksiin:
Festareille, kiertueeksi kouluihin, päiväkotiin, kirjastoon

VIIKINKI SEIKKAILU

Teatteriryhmä: Taiga-Matto
Esityksen kesto: 35min.
Ikäsuositus: 4-12 vuotiaille ja koko perheelle
Nuket: Rannveig Steinthórsdóttir Islanti

Saaga kertoo siitä miten islantilainen nuorukainen Audun lähtee matkalle kiertämään eri Pohjoismaita. Matkakumppanina hänellä on hyvä ystävänsä vanha viikinkilaiva.  Purjehtiminen on kuitenkin vaarallista, sillä Tanskan ja Norjan kuninkaat käyvät sotaa, mutta hyvien päämäärien sinnikkäällä tavoittamisella pienestä viikinki pojasta syntyy oikea rauhanneuvottelija ja lopulta rauha solmitaan maiden välille.

Teksti pohjautuu oikeaan islantilaiseen viikinkisaagaan, Saaga Audunista.

Saagat on usein perustuneet historiallisiin tositapahtumiin ja tässäkin tarinassa esiintyy kaksi oikeata pohjoismaista kuningasta, Norjan kuningas Harald ja Tanskan kuningas Sven. 

”Salon ekaluokkalaisia viikinkien lumoissa. Jännittävän ja vauhdikkaan esityksen jälkeen vene jäi mieleen parhaiten. Se oli hauska vene, kun se puhui ja sillä oli naama” 1A luokan oppilas ”Esityksessä ollut koira oli vähän pelottavan näköinen, mutta sen pyörivä vartalo nauratti.” Toinen oppilas. Heillä oli esityksessään käytössään upeat nuket, rekvisiitta, sekä musiikkia ja äänitehosteita.”

-Salonjokilaakso 28.9.2017

Alin aarre

Teatteriryhmä: Taiga-Matto
Esityksen kesto: 30min.
Ikäsuositus: 2-10 vuotiaille ja koko perheelle
Nuket: Viktoria Karaivanova

Esitys pohjautuu Tuhannen ja yhden yön satuihin. Näytelmä kertoo nuoresta kauppiaasta nimeltään Ali, joka lähtee sisäisen äänensä rohkaisemana etsimään kohtaloaan. Hänen vanhempansa olivat jättäneet pojalleen perinnöksi pienen talon ja kaupan. Unessa pieni lintu kehottaa häntä myymään puodin ja lähtemään Kairon kaupunkiin. Ali kuuntelee ääntä, lastaa tavaransa kameleiden selkään ja lähtee pitkälle jännittävälle matkalle kohti Kairoa. Matkalla hän kohtaa vaaroja, ystäviä ja löytää viimein aarteen omasta kotipihastaan. Esityksessä on itämaista tunnelmaa, sekä musiikkia.

”Kairon hullunkurinen katusoittaja saa aikaan spontaaneja naurunpyrskähdyksiä. Teatteri Taiga-Maton taitavasti esitettyjä hahmoja on aikuistenkin ilo katsoa, varsinkin, kun lopussa kauppias Ali löytää aarteensa omasta puutarhastaan.”
-Salonjokilaakso 12.12.2013 

Villisorsan muna

Teatteriryhmä: Taiga-Matto
Esityksen kesto: n. 30min.
Ikäsuositus: 2-10 vuotiaille sekä koko perheelle
Nuket: Alla Kataeva

Hakassialaisen kansansadun pohjalta

Tarina kertoo koiran ja metsästäjän ystävyydestä. Kerronta on sadun omainen. Lapset saavat hieman osallistua tarinan kerrontaan. Viemme lapset leikkien matkalle Siperian taigalle. Kerran eräs huono-onninen metsästäjä, kulkiessaan vuorilla, löytää villisorsan munan, josta kuoriutuukin koiran pentu. Metsästäjä vie pennun kotiinsa ja kasvattaa siitä oivan metsästyskoiran. Mutta metsästäjä erehtyy myymään koiran isosta rahasta rikkaalle kauppiaalle….

”Jokaisen maan kansanperinteessä on tuttuja aineksia, maagisia tapahtumia ja opetus siitä miten ahneus ei tuo onnea ja miten lopulta hyvyys ja ystävyys voittavat. Tämäkin tarina päättyi onnellisesti. Esitykseen toi vaihtelevuutta elävä musiikki ja rauhallisesti etenevä tarinan kerronta.”
Sydän -Hämeenlehti 21.5.2004

Lumityttö

Teatteriryhmä: Taiga-Matto
Esityksen kesto: 30min.
Ikäsuositus: 3-12 -vuotiaille ja koko perheelle
Nuket: Gennadij Kokov

Marionettinäytelmä Lumityttö – Venäläisen kansantarinan pohjalta kirjoitettu näytelmä.

Lumesta syntyy syksyn jälkeen tyttö, joka kevään tullen katoaa. Viehättävä tarina lumesta ja unelmien voimasta. Näytelmässä seikkailevat Lumihiutaletyttö, Baba Jaga  -luujalkanoita, sekä urhea sankari Ivan. Esityksessä käytetään monipuolisesti nukketeatterin eri tekniikoita. Musiikki venäläistä kansanmusiikkia, Sibeliuksen Valse Triste,sekä hieman elävää musiikkia.

Lavaste-estetiikka ja kaunis musiikki tekevät esityksestä kiintoisan myös aikuisille.

”Ammattitaidolla on syntynyt viehättävällä tavalla vanhanaikainen nukketeatteriesitys, jossa on sopivasti runollisuutta ja taikaa. On helppo uskoa, että tulevistakin esityksistä poistuu hymyileviä kasvoja.”
(Turun Sanomat 30.1.2010)

Väinö ja vene

Teatteriryhmä: Taiga-Matto
Esityksen kesto: 35-40 min.
Ikäsuositus: 3-12 vuotiaille sekä koko perheelle
Nuket: Gennadij Kokov

Kalevala-aiheinen  nukketeatteriesitys

Marionettinäytelmä Kalevalan velhon ja tietäjä Väinämöisen hurjasta matkasta Manan maille sanaa hakemaan. Kirjoitettu Kalevala eepoksen pohjalta.

”Naurunremahdukset ja kättentaputukset viestivä siitä, että Kalevala-teemaa voi tarjoilla myös lapsia kiinnostavalla tavalla.”
Vakka-Suomen Sanomat 12.3.04

”Etualalla olivat tietenkin ilmeikkäät nuket, jotka kahta lukuunottamatta olivat puisia ja sellaisina hyvin eläväisiä. Niiden liike on tietenkin peräisin taitavilta nukketaiteilijoilta, mutta vaikka he olivat näyttämöllä näkyvästi läsnä ja liikkuivat nukkien mukana, kaikenikäisten katsojien huomio pysyi pienissä päähenkilöissä .-Olikin yllättävää, että Sari Tirkkonen muuntautui Louheksi ja näin yhdeksi tarinan henkilöksi. Väinämöisen ja Louhen kokoero oli hykerryttävä, ja teatterin illuusio pysyi edelleen ehjänä.”
Keskisuomalainen 2.9.01

Iloinen klovni

Teatteriryhmä: Taiga-Matto
Esityksen kesto: 30min.
Ikäsuositus: Päiväkoti- ja ala-asteikäisille (sekä koko perheelle)
Nuket: Gennadij Kokov

Karnevaaleihin, joulujuhliin, festareihin…

Tarina kertoo venäläisestä vanhan ajan nukketeatteritaiteilijasta setä Schimberistä. Kiertävä nukkesirkus tuo mukanaan jonglöörin Kiinasta, voimamiehen Venäjältä sekä pienen iloisen hetken aitoa entisajan sirkuksen tunnelmaa. Kasper-nukke toimii seremoniamestarina! Taustamusiikkina eri maiden kansanmusiikkia, sekä hieman elävää musiikkia.

”Rytmikäs musiikki ja marionettinuket, Kasper-klovnin tarinat ja käsinuket vuorottelevat esityksessä. Nukkejen lisäksi apuvälineinä käytetään hauskasti lapasia, kenkiä ja hattuja.”
-Järviseutu 14.07.2010

Joulukertomus

Teatteriryhmä: Taiga-Matto
Esityksen kesto: 30min.
Ikäsuositus: Kaikenikäisille
Nuket ja lavastus: Gennadij Kokov

Joulukuvaelma esitetään perinteisellä ”Vertep”- näyttämöllä. Vertep on kolmikerroksinen ”kirkkonäyttämö”, jollaista kirkot ovat keskiajalta lähtien käyttäneet joulukuvaelman esittämiseen.

Päähenkilönä toimii pieni AASI, jonka esi-isä oli paikalla kun Jeesus lapsi syntyi. Toiset eläimet pilkkaavat aasia tyhmäksi, mutta lopulta hän muuttuu sankariksi saatuaan enkeliltä kunniakkaan tehtävän saattaa Josef ja Maria Betlehemiin, missä Jumalan pojan on tarkoitus syntyä.

Lavaste-estetiikka ja kaunis musiikki tekevät esityksestä kiintoisan myös aikuisille.

Talvisodan kirjeet

Teatteriryhmä: Taiga-Matto
Ohjaus ja käsikirjoitus: Karim Tsarkov
Suomennos: Sari Tirkkonen
Nukkien päät: Islam Mataev
Nuket: Rannveig Steinthórsdóttir
Musiikin sovitus, toteutus ja äänet: Kiureli Sammallahti
Roolien äänet: Sari Tirkkonen, Karim Tsarkov, Mikko Pitkäniemi
Teemat sellolle: Mikhail Kokovin näytelmästä Akun
Esityksen kesto: 50min.
Ikäsuositus: Aikuisille ja yli 12 vuotiaille

Talvisodan kirjeet vieraili Petroskoin Karjalan Kansallisteatterissa syksyllä 2016. Alla Karjalan uutisten dokumentti vierailusta, sekä Karjalan teatterin lahjoittama teksti muistona vierailusta.

Tarina perustuu tositapahtumiin. Isoäiti Olympiada (Abika) Kokova kirjoitti päiväkirjassaan kuinka hän odotti miestään Mikhail (Misha) Kokovia kotiin Suomen Talvisodasta. Mies oli lähetetty Suomeen sotimaan 1939. Mikhail Kokov oli syntyisin Neuvostoliiton Hakassian osavaltiosta – Siperiasta. Näytelmä koskettaa eri- ikäisiä ihmisiä ja perheitä monessa sukupolvessa, koska muistelmat kertovat isoisiemme ajasta ja kirjoittaja on pojan poika, joka kohtalon antamien sattumien kautta asuu Suomessa. Näytelmä avaa erilaisen näkökulman talvisotaan ja auttaa meitä yksilöllisen elämäntarinan kautta ymmärtämään jonkun äidin kohtaloa ja tuntemuksia ja miten hänen elämänsä jossakin kaukana kietoutuu meidän historiaamme.

Tapahtumien taustaa

Mikhail Kokov kävi armeijan vuosina 1936 -38 Habarovskin alueella, tuli takaisin Hakassiaan, opiskeli Filologian laitoksella opettajaksi 1939. Heti valmistuttuaan hän sai käskyn lähteä sotaan Suomea vastaan, vaikka hänellä oli juuri syntynyt esikoinen ja hän kärsi munuais-sairauksesta.

Lähetettyjen tehtävänä propagandan mukaan oli pelastaa Suomi valkoiselta armeijalta. Tuohon aikaan eteläisessä Siperiassa tuskin edes tiedettiin missä päin Suomi sijaitsi. Isoäidin päiväkirja kertoo siitä, miten hän odotti miestään ja kasvatti lastaan. Kotiin jääneille oli näytetty elokuva Suomesta elokuvateatterissa. Siinä kerrottiin, kuinka Suomessa on kylmä ja kuinka valkoiset tappavat punaisia. Elokuvat olivat vanhoja, ehkä n.1920 luvulta. Isoäiti kirjoittaa kuinka hän itki, kun Suomeen lähetettiin aina uusia kuorma-autollisia sotilaita. Suurin osa heistä oli hakasseja – Hakassian alkuperäiskansalaisia. Isoisä palasi takaisin sodan loputtua. Hänellä oli mukanaan näytelmän käsikirjoitus (Akun), jota hän kirjoitti koko ajan. Mikhail kirjoitti sen loppuun kotiin palattuaan. Hän oli jo tunnettu paikallinen runoilija ja kirjailija. Näytelmä esitettiin Hakassian autonomisen tasavallan 10- vuotisjuhlassa ja siitä syntyi Hakassian ammattiteatteri, josta tuli sittemmin Kansallisteatteri.

Isoisän munuais-sairaus oli sodan aikana pahentunut ja hän kuoli kuukauden kuluttua ensi-illasta.